Kan Yapıcı Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Kan Yapıcı Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kan Yapıcı Besinler

Kansızlık, halk arasında anemi olarak bilinen ve kanın yeterince kırmızı kan hücresi içermemesi durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kırmızı kan hücreleri, organlara yeterli miktarda oksijen taşır. Bu hücrelerin eksikliği, yorgunluk başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Kansızlık, dünya genelinde en yaygın kan hastalıklarından biridir. Hamilelik, sürekli kan verme veya bazı hastalıklar nedeniyle kansızlık yaşanabilir. Yorgunluk şikayetiyle doktora başvurulduğunda yapılan tetkikler sonucunda kansızlık tespit edilirse, bazı gıda takviyeleri reçete edilebilir. Ayrıca, bu süreçte tedaviye destek olarak kan yapıcı besinler tüketilebilir.

Kansızlığın Türleri

Kansızlık dört farklı türde ortaya çıkar:

  • Vücut yeteri kadar kan hücresi üretmediğinde
  • Vücuttaki mevcut kan hücrelerinde azalma yaşandığında
  • Demir minerali bakımından yetersiz beslenme durumunda
  • Kronik hastalıklar nedeniyle

Kansızlık belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, dudaklarda ve ağız içinde morarma, cilt renginde solgunluk, asabiyet ve metabolizmada yavaşlama bulunur.

Demir Ağırlıklı Yiyecekler

Demir minerali, kırmızı kan hücresi üretimi için hayati öneme sahiptir. Kırmızı et, kümes hayvanları ve balık, hemoglobin içeren hayvansal besinlerdir. Et harici besinlerde bulunan demir türü ise non-heme'dir. Et ürünleri tarafından vücuda alınan demirin %15-35'i, et harici demir içeren besinlerin ise %2-20'si vücut tarafından emilir. Et harici demir, C vitamini bakımından zengin gıdalarda bol miktarda bulunur. Bu besinler arasında lahana, çilek, brokoli ve turunçgiller yer alır.

Kan Yapıcı Besinler

  • C vitamini ve demir bakımından zengin gıdalar ile beslenmek kan yapımını artırır. Soya sütü, sebze ve meyveler, yulaf ve pekmez bu tür besinler arasındadır.
  • Pırasa, özellikle pişmeden tüketildiğinde kan yapıcı etkisinden yararlanılabilir.
  • Pekmez, kan yapıcı etkisi ile bilinen önemli bir besindir. Özellikle sabahları aç karnına bir kahve fincanı pekmez tüketerek kansızlık ile mücadele edilebilir.
  • Dalak, kan yapımını destekleyen bir besindir. Taze dalak tavada kızartılarak tüketildiğinde kan yapımını destekler.
  • Çekirdekli siyah üzüm, kan yapıcı besinler arasındadır. Yemiş olarak tüketilebileceği gibi kaynatılarak suyu içildiğinde de faydalıdır.
  • Kına ağacının kan yapıcı etkisi bulunmaktadır. Bitki kaynatılarak suyu içilebilir. Ayrıca siyah üzüm suyuna eklenerek de tüketilebilir.
  • Bal, sabah akşam düzenli olarak tüketildiğinde kan yapımını artırabilir.
  • Adet dönemlerinde çemen tohumu yutulduğunda adet kanının şiddetini azaltabilir, böylece vücutta fazla kan kaybı yaşanmaz.
  • Böğürtlen reçeli, dut, ahududu, çilek ve karadut gibi meyveler kan yapıcı etkiye sahiptir. Bu tür meyveler pekmez, reçel veya sade olarak tüketilebilir.
  • Polen, arısütü ve bal karışımı kansızlığa karşı iyi gelen besinler arasındadır.
  • Kırmızı et, karaciğer ve yumurta da kan yapıcı besinler arasındadır.
  • Tavuk ciğeri, kan yapıcı özelliği olan değerli hayvansal gıdalar arasındadır. 100 gram pişmiş tavuk ciğeri, günlük demir gereksiniminin %60'ını karşılar. Ancak kolesterol hastaları için uygun bir besin maddesi değildir.
  • İstiridye de kan yapıcı bir besin olarak tüketilebilir. 100 gram istiridye günlük demir gereksiniminin %37'sini karşılar. Tavuk ciğeri gibi kolesterol bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
  • İrmik, kabak çekirdeği, fıstık, badem, dereotu, maydanoz, karabiber, keklikotu ve kimyon gibi besinlerin de kan yapıcı özelliği vardır.
  • Barbunya, mercimek, soya fasulyesi ve kahvaltılık yulaf, demir harici birçok mineral ve vitamin bakımından zengin içeriklere sahiptir. Örneğin, 100 gram mercimek günlük demir ihtiyacının %19'unu karşılar. 100 gram barbunya ise günlük demir ihtiyacının %12'sini karşılar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan hücrelerinin özellikleri

Kan hücrelerinin özellikleri

Editörün Seçtiği

Hemogram Mpv Nedir?

Hemogram Mpv Nedir?

Hemogram Wbc Nedir?

Hemogram Wbc Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hemoglobin Düşüklüğü Nedir?

Hemoglobin Düşüklüğü Nedir?

Açlık Kan Şekeri Belirtileri ve Tedavisi

Açlık Kan Şekeri Belirtileri ve Tedavisi

Kaç Çeşit Kan Grubu Vardır?

Kaç Çeşit Kan Grubu Vardır?

Kan Yapan Yiyecekler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kan Yapan Yiyecekler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hemogram Lym Kanda Lym Düşüklüğü

Hemogram Lym Kanda Lym Düşüklüğü

Güncel

Hgb Ne Demek Hgb Düşüklüğü Nedir?

Hgb Ne Demek Hgb Düşüklüğü Nedir?

Güncel

Kan Tutması Nedir ve Neden Olur?

Kan Tutması Nedir ve Neden Olur?

Güncel

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı

En Az Bulunan Kan Grubu Özellikleri

En Az Bulunan Kan Grubu Özellikleri

Kan Pıhtılaşması Nedir?

Kan Pıhtılaşması Nedir?

Kanda Üre Yüksekliği Belirtileri

Kanda Üre Yüksekliği Belirtileri

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin Nedir?

0 Rh Pozitif Kan Grubu Türleri ve Özellikleri

0 Rh Pozitif Kan Grubu Türleri ve Özellikleri

Kan Grubu Tayini Nasıl Yapılır?

Kan Grubu Tayini Nasıl Yapılır?

Kan Alma Nasıl Yapılır?

Kan Alma Nasıl Yapılır?

9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri

9 Aylık Bebek Hemoglobin Değeri

Wbc Hemogram Wbc Dengesizliğine Neden Olan Durumlar

Wbc Hemogram Wbc Dengesizliğine Neden Olan Durumlar

Kan Sayımının Yapılma Amaçları

Kan Sayımının Yapılma Amaçları

Genizden Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Genizden Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kan Grubu Testi Nasıl Yapılır?

Kan Grubu Testi Nasıl Yapılır?

Çocuğun Kan Grubu Anne Babadan Farklı Olabilir  mi?

Çocuğun Kan Grubu Anne Babadan Farklı Olabilir mi?

Kan Dolaşımı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Dolaşımı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Değerleri Kaç Olmalı?

Kan Değerleri Kaç Olmalı?

Hemogram Tüpü Nedir?

Hemogram Tüpü Nedir?

Trigliserid Artışı Nedir ve Neden Olur?

Trigliserid Artışı Nedir ve Neden Olur?

Hemogram Aç Karnına Mı Yapılır?

Hemogram Aç Karnına Mı Yapılır?