Kan Üre Azotu Düşüklüğü Nedir?
25 Haziran 2024

Kan Üre Azotu Düşüklüğü Nedir?

Kan Üre Azotu Düşüklüğü

Kan üre azotu, tıp dilinde "BUN" (Blood Urea Nitrogen) olarak adlandırılmaktadır. Üre azotu, karaciğerin protein parçalaması sonucunda ortaya çıkan bir atık üründür. Üre azotu, kandan böbreklere süzüldükten sonra idrar yoluyla vücuttan atılır. BUN testi, kandaki üre azotu miktarını belirleyerek böbrek fonksiyonlarının yeterli olup olmadığını kontrol eder. Genellikle BUN testi ve kreatinin testi birlikte yapılır. Kreatinin testi, kandaki mevcut kreatinin seviyesini saptar ve böbreklerin doğru çalışıp çalışmadığını belirler. Yüksek kreatinin seviyesi, böbrek fonksiyonlarının zayıfladığını gösterir.

Kan Üre Azotu Testi Neden Yapılır?

  • Böbreklerin normal olarak çalışıp çalışmadığını anlamak,
  • Böbrek yetmezliğinin ilerleyip ilerlemediğini belirlemek,
  • Böbreklere uygulanan tedavinin işe yarayıp yaramadığını saptamak,
  • Tehlikeli boyutlardaki su kaybının kesinleştirilmesi ve su kaybı nedeniyle kandaki BUN seviyesinin kreatinin seviyesinin üzerine çıkıp çıkmadığını kontrol etmek.


Yeterli miktarda protein alınmaması, BUN seviyesinin yani kan üre azotu düşüklüğünün nedenidir. Aynı zamanda aşırı su tüketimi de kan üre azotunun düşmesine yol açabilir. Ayrıca, cinsiyet de kan üre azotu seviyesinde etkili bir faktördür. Erkeklerin kan üre azotu seviyesi, kadın ve çocuklara göre daha yüksektir çünkü erkeklerin protein yıkma kabiliyeti daha yüksektir. Kan üre azotu düşüklüğüne çeşitli sağlık sorunları neden olabilir. Kanser ve akciğer hastalıkları bu duruma yol açabilir. Bazı akciğer hastalıkları, idrar tutucu hormonların uygunsuz salgılanması sendromuna neden olabilir. Ayrıca, karaciğer hastalıkları (örneğin siroz), ciddi kas yaralanmaları ve merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar da kan üre azotu düşüklüğüne neden olabilir. Kan üre azotu düşüklüğü, hamileliğin son üç ayında kadınlarda görülen bir durumdur.

Kan Üre Azotu Düşüklüğü Neden Olur?

  • Aşırı sıvı alımı,
  • Hamilelik,
  • Akromegali,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Uygunsuz ADH sendromu,
  • Protein açısından fakir beslenme.

Hamilelikte Kan Üre Azotu Düşüklüğü

Hamilelik döneminde böbrek kan akımında ve glomerüler filtrasyon hızında yaklaşık olarak %50 oranında artış meydana gelir. Bu durum, böbrek fonksiyonlarının hızlanmasına yol açar. Bu nedenle kreatinin, üre ve ürik asit gibi böbrekler yoluyla atılan atık maddeler kan içerisinde azalır. Gebelik boyunca kan üre azotu seviyesi referans aralık değerlerinin altında çıkar. Kan üre azotu düşüklüğü değerlerinin mutlaka dikkate alınması ve neden kaynaklandığının belirlenerek gereken tedavinin uygulanması önemlidir. Aksi takdirde ciddi hastalıklar ölümle sonuçlanabilir. Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şuçe

19 Mayıs 2024 Pazar

Kan üre azotu sonucum 6 çıkmış herhangi bir sorun var mıdır ??

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kan üre azotu (BUN) seviyeniz 6 olarak çıkmış. Bu değer genellikle normal aralık olarak kabul edilir. Ancak, sağlığınız hakkında daha detaylı bilgi almak ve kesin bir değerlendirme yapabilmek için doktorunuza danışmanız önerilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kan Grubu Tayini Nasıl Yapılır?

Kan Grubu Tayini Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kanda Mono Yüksekliği Nedenleri?

Kanda Mono Yüksekliği Nedenleri?

Hamilelik Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik Kan Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kanda Neu Yüksekliği Nötrofil (NEU) Yüksekliği Nedenleri

Kanda Neu Yüksekliği Nötrofil (NEU) Yüksekliği Nedenleri

Kan Pıhtılaşması Nedenleri?

Kan Pıhtılaşması Nedenleri?

Güncel

Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Güncel

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hemogram Aç Karnına Mı Yapılır?

Hemogram Aç Karnına Mı Yapılır?